Próbáld ki ingyen!

Bemutató könyvek

Orosz nyelvtan  
Munkafüzet  
Megoldókulcs  
Szavak és kifejezések témakörönként   
Orosz-magyar szövegek témaköröként   

 

1. óra - Az ABC

Köszöntelek az első órán. A mai órán az ABC-vel fogunk foglalkozni. Amint láthatod a leírásban minden órán találsz egy leíró szöveget, ami a videót foglalja össze, és végig kísér az egész tanulás során. Ebben leírjuk neked a video tartalmát is, hogy ha átolvasod jobban megértsd. A nyelvtan könyvben a 1.oldal találod az ezzel kapcsolatos témát.

 

 

 

 

Az orosz ABC tanulásának szabályai

 

  • Ne bonyolítsd be önkéntes tanulással, nehezebb a rosszat elfeledni, mint újat tanulni.
  • Ne osztd el több részre az ABC tanulását, egyben tanuld meg a betűket. Kevesebb mint két óra alatt meg lehet tanulni az abc-t. Ügyelj arra, hogy ne keverj össze betűket.
  • Ne írd le az orosz szavakat magyar betűkkel. Teljesen vonatkoztass el attól, hogy az a magyar abc-ben mit jelöl mert később csak meg zavar.

Az óra folyamata:

  1. Orosz betűk bemutatása

Figyeld meg a különbséget az orosz és a magyar betűket, mi a különbség mit egyezik. Ha ez megvan onnantól csak a cirill betűkre koncentrálj.

 

  1. A lágyjel és a keményjel funkciója

Az előtte lévő mássalhangzót lágyítja. Ez azt jelenti, hogy a balra lévő mássalhangzót lágyan fogjuk ejteni, és a tőle jobbra lévő magánhangzót lágyítani fogja. A keményjel a lágyító hangok lágyítását elveszi, kemény, karcos lesz a kiejtés pont, mint a magyar nyelvben.

Példa: сесть – leülni (a „e” betű lágyítja a „c” betűt, pont e miatt nem „sz”, hanem „szj” hangot fogunk ejteni, pontosabban lágy lesz tőle a „sz” betű), съесть – megenni (amint láthatjuk a keményjel az „e” betű előtt áll, vagyis nem engedi, hogy betöltse a valódi funkcióját (lágyítást), ezért a „c” betűt keményen fogjuk ejteni. Hogy helyes legyen a kiejtésed, csak olvasd külön az „c” és az „e” betűt).

 

  1. Az „o” betű használata

Ha az „o” betű hangsúlyos akkor kiejtéskor marad az orosz „o”, magyarul „a” betű. Ha az „o” betű nem hangsúlyos, akkor „a”, magyarul „á” betűt fogunk kiejteni.

 

  1. A „ы” (jelű) helyes kiejtése

Ezt a betűt „é” betűnek ejtjük. Az interneten és fórumokon régóta fejtegetik, hogy kell helyesen kiejteni. Viszont anyanyelvi szemszögből az „é” áll hozzá a legközelebb. Kérlek ne ejtsd „i”, illetve „ü” betűnek, mivel a jövőbeli nyelvtan elsajátítását torzítani fogja.

 

  1. Olvasás

Az abc-ben lévő szavakat HANGOSAN olvasd fel, nembaj, ha az elején lassan megy a lényeg, hogy az óra végén minimum kétszer olvasd el az abc-ben lévő szavakat és csak ezt követően lépj tovább.

 

  1. Írott betűk megtanulása, gyakorlása

Egy nyelvben tényleg nagyon fontos, hogy megtanuld az írott betűk használatát. Lehetséges, hogy a mai világban nem lesz szükséged rá, viszont nem tudod átérezni a nyelvnek a különlegességét és egyediségét, ha nincs saját kézírásod az adott nyelven. Mindemellett nyelvvizsgán, tárgyalásokon, utazás során is szükséged lesz rá. A többi órákon írott betűkkel írok a táblán, ezért fontos az olvasás után az írással foglalkoznod és csak ezt követően belevágni a 2. óra tanulásába.

Nem nehéz, csak egy pár órát szánj rá és ígérem, hogy 2-3 napon belül már nem fog gondot okozni az írás. Ha nehezen megy, próbálj kitatani különböző asszociációkat. 

Az adott videó segíteni fog benne: https://www.youtube.com/watch?v=XLxzTWNhMes

 

 

Hasznos linkek:

https://en.ppt-online.org/264635

https://infourok.ru/pechatnie-i-pismennie-bukvi-russkogo-alfavita-2480095.html